Internt debattinlägg: Inför obligatoriskt självförsvar i mellan- och högstadiet

427px-Bundesarchiv_Bild_102-00504,_Berlin,_Turn-_und_Sportwoche_im_Lustgarten

disclaimer

Jag vill ta upp ett väldigt kontroversiellt och radikalt ämne, nämligen om det inte är dags att införa självförsvar i skolan.

När någon nämner ”självförsvar” eller ”kampsport” är det många som höjer på ögonbrynen. Tankarna går direkt till gamla filmstjärnor som Bruce Lee som springer runt och dödar hundratals motståndare i sina filmer på det mest brutala och råa sätt man kan tänka sig. Eller så tänker man på de råa MMA-fighter som visas på Eurosport. Vad man måste förstå är att dessa porträtteringar är ungefär så långt från verkligheten och verkliga situationer som man kan komma.

Det finns många goda anledningar till att vi borde lära våra barn självförsvar. Vilken stil man lär sig är mindre viktigt, då vissa stilar passar vissa personer bättre än andra. Kung Fu, Ju Jutsu, Taekwondo, Karate, Capoeira, Stav… Listan kan göras hur lång som helst. Däremot finns det vissa moment som bör ingå, som t.ex. falltekniker. Exakt vilka moment som skall ingå är upp till staten att bestämma, men stil anser jag skall bestämmas helt av respektive skola.

Så, vad är då fördelarna med självförsvar och varför bör man lära ut det? Den första och mest uppenbara anledningen är att det är en väldigt bra och individuell träningsform. Till skillnad från exempelvis fotboll så gör det inget om man inte kan snappa upp ett visst moment lika snabbt som de andra – det är bara att försöka igen, och igen, tills det sitter. Den enda skugga man jagar är ens egen. Detta gör att man oftast sporras att försöka lite till – man vet att man gör det för sin egen skull, och ingen annans. Och vet man inte det är det upp till tränaren att förklara detta.

Tack vare att träningen är individuellt anpassad ökar ens självkänsla allt eftersom man klarar av de olika momenten, och även ens självdisciplin ökar. Alla självförsvarsstilar har dessutom ett väldigt rigoröst regelverk där man tvingas behandla omgivningen med respekt. Att bryta mot etiketten brukar oftast mötas med bestraffningar av typen armhävningar, burpies, situps, idioten eller dylika övningar. Således lär sig utövarna att behandla omgivningen med respekt.

Självförsvar har även praktiska applikationer i verkliga livet. Har man tränats i att kunna falla på ett korrekt sätt minskar risken för att man faller illa och slår sig – vilket i sin tur innebär minskad sjukvård och minskade kostnader för samhället. Att kunna försvara sig gör dessutom att personer som blir mobbade får möjlighet att slå tillbaka – eller kanske till och med inte blir attackerade alls, då mobbare söker sig till svaga mål. Slutligen utgör denna träning en bra grund för eventuell värnplikt, om vi nu skall ha en sådan.

Därför skulle jag vilja se att Piratpartiet jobbar för att det införs en timmes schemalagt självförsvar i veckan mellan åk 4 till åk 9.

Några snabba svar på vanliga invändningar kan vara på sin plats:

Ger vi inte mobbare verktygen att kunna göra illa ännu mer?

Är man orolig för detta finns det stilar som är nästan enbart defensiva, som ex. Aikido. Jag är dock själv av övertygelsen att många mobbare har gått en termin eller två av någon kampkonst och sedan använder det de lär sig för att dominera skolgården mot sina kamrater, som inte lärt sig kampkonst. Därför skulle en sådan här reform endast jämna ut spelfältet och minska det fysiska våldet på skolgården. Viktigt att veta är också att en person som använder sin kampkonst på skolgården blir avstängd för vidare undervisning. Jag ser ingen anledning till att inte införa liknande regler för skolans självförsvarskurser.

Vi borde inte lära barn att slå mot vitala punkter.

För att kunna skydda sig effektivt är det nödvändigt att veta vilka punkter som man måste skydda, och vilka punkter man kan ta emot ett slag på. Vi lär således inte våra barn de vitala punkterna i offensivt syfte, utan i defensivt syfte. Vet du vad din motståndare siktar på är det lättare att försvara sig mot det helt enkelt.

Blir det inte svårare att kontrollera befolkningen och brottslingar vid exempelvis upplopp och polisjakter?

Nej, inte egentligen. Dels kommer polisen lära sig tekniker som inte lärs ut i den vanliga skolan, då de är avancerade och hör mer till svartbältarnas domäner. Dels kommer skolan fokusera på falltekniker, tekniker som låter en lära känna sin egen kropp, samt hur man kommer ur ett slagsmål med minimal skada.

Men fotboll/brännboll/andra populära sporter då?

Jag vill att skolan har minst två timmar idrott i veckan, varav minst en ägnas åt självförsvar – just för att självförsvar är en av de få träningsformer som har så praktisk tillämpning. De andra sporterna får helt enkelt samsas om den andra tiden. Kan skolan klämma in tre timmar idrott istället för två är ju det såklart ännu bättre, men minst en timme schemalagt självförsvar i veckan är något jag tror väldigt många skulle tjäna på.

Frågor och kommentarer är välkomna. :)

Per ”wertigon” Ekström

(Bildattributation: Georg Pahl, Deutsches Bundesarchiv. Länk.)

Kommentarer

Fletcher skrev

Att lära ut falltekniker är en mycket bra idé. Grundläggande självförsvar, dvs hur man så snabbt som möjligt tar sig loss från grepp och så långt bort som möjligt från fysisk skada är också mycket bra.

Att lära ut uppvisningskampsport som de stilar du räknar upp och sen kalla det för självförsvar ser jag däremot ingen poäng med.

Per "wertigon" Ekström skrev

Det är just därför jag anser att staten skall ta ut en lista på olika typer av tekniker (främst falltekniker, hur man tar sig ur olika grepp, osv) som varje skola måste implementera med sin stil.

Sen håller jag inte med om att alla stilarna jag räknade upp är uppvisningsstilar. Själv har jag tränat Ju-jutsu, Capoeira, Hapkido och Taekwondo och av dem skulle jag säga att Taekwondo är den enda ”riktiga” uppvisningssporten. Alla de andra stilarna håller för riktig fight, Hapkidon och Jujutsun för dess allsidighet och Capoeiran för dess kaotiska inslag – en Capoeiramästare vet hur de skall röra sig för att undvika att bli nedbrottade, och både sparkar och slår från de mest omöjliga positionerna. Jag har således stor respekt för alla kampkonster, även om vissa är mer tävlingsinriktade än andra… :)

Charlie Simonsson skrev

Capoeira marknads för sig som dans blandat med kampsport i uppvisnings syfte …

och iställer för att ersätta classisk gymnastik med kampsport så varför inte införa falltekning och enklare urtagningar och nedläggningar på gymnastiken .. man behöver inte dra in slag och sparkar för att träna grundläggande självförsvar.

Per "wertigon" Ekström skrev

Även om Capoeira marknadsför sig som en ”kampdans” eller ”uppvisning” så vill jag fortfarande hävda att en person med svart snöre i Capoeira är mycket farlig i en gatufight. Generellt så kryper en capoeirautövare ihop och förflyttar sig bort från en anfallare, gärna i kombination med en hjulning som sparkar till anfallaren på överkroppen, eller en låg svepning som får anfallaren att tappa fotfästet.

Dock spelar den ju såklart inte i samma liga som säg, Ju-jutsu eller Hapkido – där pratar vi verkligen effektivt självförsvar. Jag har sett vad en Hapkidomästare kan göra mot multipla motståndare i en riktig fight. Titta ex. på denna video om du är intresserad av sådant.

Eric Lindroth skrev

Som en person som aldrig har blandat sig i kampsporter har jag en något otydlig bild av dem, men värdet av fysisk träning och sjävdisciplin är tydlig (Jag har själv hållit på med yoga sedan några år tillbaka, just för att träna upp min egen självdisiplin, med mycket goda resultat).

Fysisk träning har också, om den läggs upp på rätt sätt, den goda effekten att man lär känna sin kropp bättre. Detta kan vara en stor fördel senare i tonåren, där man ofta fixerar vid sitt utseende och sina fysiska förmågor – lär barn hur man gör för att kontrollera sin kropps form så kan man nog undvika mycket ångest och aggression.

Det finns för övrigt med att ha mycket idrott i skolan , så jag skulle nog säga att det kunde vara bra att ha minst en timme om dagen i detta ämnet, med många olika sorters träning.

Eric Lindroth skrev

Ok, taggen för länken fungerade inte som jag tänkte mig (försökte fälla in den i texten, men texten den skulel ha blev istället tooltip för den). Om någon med sådana rättigheter kunde ta bort den, skulle jag vara mycket tacksam.

Per "wertigon" Ekström skrev

Japp, absolut finns det fördelar med en timmes fysisk träning om dagen, och om det på något sätt går att ha ett gympapass varje morgon så skulle det vara tipp-topp. Problemet är ju dock resurserna, på en skola med en gymnastiksal, 7 timmars undervisning (8-3) så betyder det 7 pass om dagen. Det betyder att det får gå max 7 klasser om alla skall få ett pass om dagen. Det blir således svårt att införa fler än de obligatoriska passen, men finns det utrymme för mer, varför inte?

Charlie Simonsson skrev

Jag är helt för att lära ut Fallteknink och enklare urtagningar och ned läggningar i skolan kopplat med meditation och yoga som tilläg i vår gymnastik kanske att välja istället för fotboll för de ( som jag ) inte har den lilla minsta intresse för att springa runt och sparka på en läderboll :)

ps eftersom OP tyckte det var av vikt jag själv tränar wudan Tai chi chuan av och till samt H.E.M.A regel bundet och har tidigare tränat Ju jutsu och tae kwon do ( vtf och itf ) ds

Per "wertigon" Ekström skrev

Jag anser att fällningar och nedtagningar inte är tillräckligt för ett fullgott försvar. Även blockeringar, förflyttningar och löstagningar behövs.

Sedan får man heller inte glömma att du inte kan utföra ordentliga blockeringar om du inte får utdela korrekta slag/sparkar. Inte heller utvecklar du korrekta reflexer för någorlunda snabba förflyttningar. Visst finns det alltid en skaderisk, men skaderisken är mindre i kampsport än både hockey, fotboll och gymnastik. ..

Charlie Simonsson skrev

vist kan man tränar bra självförsvar utan slag och sparkar . och vil man träna ett helt kamp sports system så finns det kompsport skolor som kan lära ut detta .. rätt reflexer går att träna utan slag ( vad är skilnaden mellan ett slag och om någon går in för att greppa tex, ur försvars synpungt väldigt liten ) och ang skaderisken är jag med dig till en punkt ska du träna för hälsa och grundlaggande självförsvar så skadar du dig väldigt sällan ska du träna för att slåss på riktigt blir du tvungen att bryta ned kroppen för att bygga upp den starkare ( härdnina av ben och dyl är vad jag tänker på nu ) samt utan sparring ingen press test av tekninker och ingen reel nytta av din träning i strid. varav grepp och nedläggningar är lättare att träna utan sparring . vad vill vi ha i skolan är inte en ring med barn som ska sparras utan en kropps och smidighets byggande träning för att lära barnen att känna sin krop och även lära dem grund läggande självförsvar.

Charlie Simonsson skrev

dessutom. vi taalar grund skole träning inte gymnasie och vuxen träning

Per "wertigon" Ekström skrev

Jojo men vill vi att våra barn lär sig någonting de har nytta av, eller någonting som de kan ta med sig efter grundskolan, så bör de åtminstonde känna till grundläggande kamptekniker. Hur blockerar jag en rak höger?

Samtidigt skall ju inte fokus vara på att utföra dessa slag och sparkar korrekt till punkt och pricka som ex. Karate. Lite slagkombinationer som jabb, kross (rak höger/vänster) och krok, ett par-tre grundsparkar för att ha något att träna mot, sedan är det bra. Man kan också hålla på med hoppsparkar som oftast är väldigt lätta att undvika och mest är till för uppvisning och en form av gymnastik.

Meningen är inte att du ska lära dig kunna knäcka tegelstenar med bara händerna – meningen är att du ska känna till och kunna försvara dig mot grundläggande tekniker, och då måste du även veta hur dessa tekniker utförs och de vitala punkter som de kan träffa. Det finns ingen väg runt det.

Charlie Simonsson skrev

Talar vi effecktivt självförsvar så räknas knappast rundsparkar in knappt någon spark över kulorna är effectiv . och som direkt svar på hur man blockar en rak höger det gör man inte man kliver ur slagets färdriktning och kliver in på personen bryter dess balans och lägger ner den .. att utbyta slag och sparkar leder inte till ett försvar av personen eller ett utbrytande ur en svår situation det leder till en tävling man i en försvars situation vill undvika.

du får ursäkta mig men det låter mer som du vill ha sparring i skolan än självförsvar . och jag kommer stå fast vid min åsikt att jag inte vill ha regelrätt sparring i grund skolan utan en enkel steg för steg undervisning i teknik för att ta sig ur svåra situationer där löpträning och kondition är viktigare än teknik boxning och huvud sparkar.

Per "wertigon" Ekström skrev

Ok, har du sett Harry Potter och Fenixorden (den 5:e filmen)? I den filmen så kommer trolldomsministeriet på den tjusiga idén att man skall ta bort all praktisk träning på ”Försvar mot Svartkonster”, och istället bara ha med teori. Detta ledde naturligtvist till att studenterna inte fick göra någonting vettigt alls på de lektionerna. Att inte inkludera sparkar och slag i undervisningen är ungefär lika smart. En person som bara övat på en blockering i luften vs en person som faktiskt utfört denna blockering mot ett slag eller en spark, kommer ha en stor nackdel.

I den stil jag utövar just nu, hapkido, både blockerar vi och stiger åt sidan. Blocken läggs till för kontroll och brukar ofta leda vidare till ett grepp och därifrån vidare till en nedtagning och/eller låsning – ofta en armbar eller vridning åt ”fel” håll eller ett kast.

Ang. sparring vill jag inte införa regelrätt sparring utan istället vill jag att grundskolan utvecklar vissa mönster med tillhörande offensiva tekniker (e.g. kator) och fokuserar på dessa. Möjligtvist kan det finnas sparring av det lättare slaget, ex. toucha knän och axlar, lätt markbrottning eller förflyttningssparring, bara för att man skall få en bild över ens fightingdistanser och marktekniker.

Sedan håller jag inte med – det finns vissa sparkar som är ruggigt effektiva. De jag tänker på främst är rundsparken (pyet chagui), bakåtsparken (tyet chagui) och puttsparken (miro chagui). Dessa tre sparkar kan alla lära sig.

Med det sagt, det finns tusen och en saker att diskutera mer ingående om vilka tekniker som bör ingå. Jag anser dock att det inte är det relevanta, utan vi bör erbjuda våra barn en fullgod självförsvarsutbildning, och att inte inkludera sparkar och slag i den utbildningen är lite som att lära sig grundläggande matematik utan division. Inte att man väntar med division utan att man helt skippar den.

ålund skrev

Jag tror att fokus på mer idrott i skolan är en vinnare.

Självförsvar som fysisk aktivitet i skolan låter mer som något dom gör i israel eller kina.. Det finns poänger med att utbilda särskilt unga flickor i att freda sig men det känns som en fråga som kräver en massa beredande och utredning … Vilka är det som ska utbilda alla de här barnen ? Så himla gott om instruktörer i självförsvar så att det räcker till alla svenska skolbarn är det nog svårt att skaka fram.

Per "wertigon" Ekström skrev

Hej Ålund!

Kvalificerade utbildare finns det ganska gott om faktiskt – till och med små orter brukar ha åtminstonde någon form av kampkonst, oavsett om det är karate, brottning, taekwondo eller någon annan form av träning. Tills vi har utbildat våra gympalärare till att ha åtminstonde rött bälte i en kampkonst, så kan vi dra nytta av dessa.

Men som du säger så skulle det kräva åratal av förberedelser för hela riket. Tricket är som alltid att börja i liten skala och sedan expandera när man hittat en modell som fungerar.

davidi skrev

Tror mer på att göra idrottstimmarna friare och att ge ungdomar fler alternativ så att alla får en chans att prova/hitta/hålla på med något de gillar – det borde vara huvudsyftet. Kan ju vara kampsport, blåbärsplockning, konstsim, sparkcykling, parkour eller vad som helst. Okej med prova-på-olika-kampsporter på idrottstimmarna(eller friluftsdagar, t.ex.), likväl som andra aktiviteter/idrotter.
Att lära sig falla, gör man väl hyggligt inom andra idrotter/aktiviteter också.

För att motverka mobbing tror jag mer på andra åtgärder/insatser.

Ahlkvist skrev

Våld har ingenting att göra i ett civiliserat samhälle. Även om jag uppskattar s.k. kontrollerat våld så är det ingenting som bör vara obligatoriskt för barn att lära sig. Jag kan visualisera hur lilla ”tändstickan” Kalle blir utskrattad varje lektion för att han är sämst på att utöva våld och klenast byggd.

Snarare bör vi enligt mig utöka våra lektioner med kombinerad motion. Att sitta still vid en skolbänk är INGEN människa skapad till.
Tänk er interaktivt lärande i kombination med styrke-/kardiovaskulär träning. Kanske genom att använda ett verktyg liknande ”Google Glass”?

Byt ut ”timeline” till ”Historia årkurs 6 kapitel 3″ eller varför inte ”English book ABC chapter 12″!

I framtiden tror jag att vi kommer dela ut digitala slag för att parera fysiska diton.

Thomas Johansson skrev

Jag går själv på kampsport. Dock ej en med praktiskt tillämplighet. Det är för mig en utmärkt och underhållande träningsform. Även under min värnplikt fick jag utbildning inom både viss kampsport och som skyddsvakt. Jag är även jurist vilket förklarar mitt kortare utlägg om nödvärn. Och som många andra har även jag varit med om den hårda verkligheten under högstadiet och puberteten.

Även om självförsvar är i defensivt syfte och hyllar självdisciplin så lär det ändå ut att situationer främst kan lösas genom våld. Självförsvar är juridiskt svårt av en den anledning att det är en sista utväg. Det är en ursäkt, inte än rättighet, och det är nästan omöjligt att i förväg svara på om något är garanterat tillåtet eller ej eftersom att alla faktorer och omständigheter måste räknas in. Det är därför det kallas nödvärn med betoning på ”nöd” – försvar i nödsituation. Och aldrig mer än nödvändigt. Våld är i svenska samhället en sista utväg, även när du försvarar dig. Jag har själv sett väldigt mycket av det som lärs ut som självförsvar är knappast saker som du självklart får göra utan är saker som helt beror på situation. Igen, nöd och vad som är nödvändigt. Du mer kontroll du har desto mindre får du göra. Det finns visserligen ett stort svängrum och det finns något som kallas för excess. Men grundidén är den samma.

Istället för konflikthantering och tilltro till auktoritet, så som lärare, vakt och polis, premieras. Det är där mobbade ungdomar får hjälp och det är där dem kommer att få hjälp i vuxenlivet.

Våld är ej heller ett enormt problem i Svensk skola. Inte fysiskt våld. Närvaro av lärare och frånvaro av en kultur som framhäver våld som en giltig utväg gör att våld, i alla dess former, får starka reaktioner när det väl händer. Det är bra. Särskilt för ungdomar som kan ha väldigt svårt att dra gränser om när våld är motiverat och när det inte är det. Nolltolerans är att föredra.

Dessutom adresserar kampsport ej det som ger upphov till mobbing. I mobbing är fysiskt våld ej centralt. Det som är centralt är att socialt trycka ner en individ. Att vara mästare i Krav maga med självdisciplin av en Tibetisk munk hjälper dig inte mycket om ingen vill vara din vän. Visserligen slår kanske ingen på dig men det är inte alltid slagen som gör ondast.

Kampsport som träning är väl okej. Men det finns inget i kampsport som gör det objektivt fördelaktigt över andra aktiviteter, så som fotboll. Idrotten för vara lagbaserad för att framhäva teambuilding och för att sudda ut skicklighetsskillnader mellan deltagarna. Kampsport är i nästan alla dess former individuella och det är knappast smickrande när det blir uppenbart att man är sämst i klassen på något. Särskilt om det är en gång i veckan och obligatoriskt. Idrotten bör också vara omväxlande för att framhäva att människor är olika bra på olika saker så få eleverna att prova på flera olika aktiviteter.

Fysiska straff av typen armhävningar, burpies, situps, idioten eller dylika övningar mm. bör undvikas helt och är något som i bästa fall hör hämma under frivilliga former. Det finns ingenting som tyder på att dessa former av bestraffningar är något annat än skadliga. Det finns flera utredningar och böcker inom området.

Däremot finns det inget som förhindrar skolan att ibland lära ut självförsvar i begränsad omfattning så som ett komplement till övrig idrott.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>