Internt debattinlägg: Stoppa vargjakten och reglera vildsvinsjakten

Canis_lupus_laying

Sverige har fått tillsägelser från EU p.g.a. vargjakten, men dessa tillsägelser följs inte! Det existerar ett utbrett rovdjurshat bland många i landet. Centerpartiets ledare uttalade sig i sitt tal under Almedalen om hur folk på landsbygden fick sitt liv sämre p.g.a. att vargstammen skulle öka med 15% om året. Hon föreslog att man ska få börja jaga varg på samma sätt som man jagar björn och lo! Saken är den att lodjursstammen sedan 1991 är fridlyst i hela landet.

Vi har en ytterst liten och inavlad vargstam som regeringen tillåter så kallad skyddsjakt på, där tikar med valpar skjuts och jakt från helikopter är tillåten. Studier som gjorts i Yellowstones nationalpark i USA visar att faunan vitaliseras av vargar och inte tvärtom, som bl.a. Jägareförbundet påstår.

Det går alldeles utmärkt att skydda sina tamdjur mot vargar med hjälp av herdehundar, som används i vargtäta områden i Östeuropa och man kan faktiskt klickerträna får att trycka på en larmknapp om en varg skulle finnas i närheten, vilket Maud Grönberger, utbildad vilthabiliterare i Häckeberga, Genarp, gjort. Ersätt bönder för att skaffa bättre staket och utbilda de som vill i klickerträning samt lär dem nyttan av att hålla herdehundar. Vargar är inte ett problem – de är ett naturligt inslag i vår natur och inte farliga för människor.

Ett betydligt större problem i vår natur och för skogsbrukare är den hastigt ökade vildsvinsstammen, som bökar upp nyplanterad skog. En stor orsak till vildsvinsstammens snabba ökning är att man tillåter jakt på dem året runt, alltså även när suggorna har kultingar. Skjuter man en sugga med kultingar skingras flocken och tar nya områden i anspråk. Det finns föredömliga markägare som exempelvis Häckeberga gods, där vildsvinsjakt endast är tillåten under den säsong som suggorna inte har kultingar. Sätt därför stopp för vildsvinsjakt när de har kultingar.

Kunskap är makt! Vi har en fantastisk natur i Sverige och dessutom allemansrätten. Att värna om denna natur ligger i allas intresse och ett obetingat rovdjurshat hör inte hemma här. Att informera om rovdjurs vara eller icke vara borde vara en självklarhet!

Med vänlig hälsning,
Eva Asker

Religionshistoriker och konstnär, med ett världsomspännande engagemang i djurrättsfrågor och stor erfarenhet av ensamma vandringar med hund i rovdjursrika fjällområden utanför lederna.

Kommentarer

Erik skrev

Artikeln är full av sakfel. Några exempel:

Jakt på förande sugga (med kultingar) är inte tillåten idag. Eller som det står på Naturvårdsverkets hemsida:
”suggor med kultingar är fredade” (fredad betyder att man inte får skjuta dem).

Tämligen poänglöst att förbjuda något som redan är förbjudet.

Jakt på förande suggor kan då knappast heller vara orsaken till vildsvinsstammens tillväxt. Därmed föll också hela resonemanget om vildsvinsjakt.

Att ett djur är fridlyst betyder vidare inte att det inte får jagas alls utan endast att det bara får jagas enligt vissa regler. Sedan 1995 jagas lodjur i Sverige.

Etc.

Patrik skrev

Nej. Detta är inte en fråga för PP. Detta kommer enbart att skapa problem.

Många i Sverige tycker att PP är ett parti som bara vill ladda musik och film gratis. Ska vi späda på fördomarna om oss genom att ta ställning i en fråga som de allra flesta som är berörda av anser ska avgöras på ett lokalt plan och som inte har något med integritet eller något annat vi står för att göra.

Kom tillbaka ner på jorden, vi behöver inte finnas med på alla områden inom politiken.

Med vänlig och bedjande hälsning Patrik.

Jeppelin skrev

De föreslagna åtgärderna för att freda tamdjur tyder på en grov underskattning av praktiska svårigheter. Att en eller några lyckats träna får att trycka på en larmknapp innebär inte att det är en praktiskt möjlig lösning för fårfarmare, av för de flesta lätt insedda skäl. Svårigheten att stängsla bergig terräng underskattas också på ett sätt som drar ett löjets skimmer över inlägget, liksom tanken på ett en herdehund skulle vara lätt att träna och använda i stor skala.

Men det är ändå framför allt det långa ideologiska avståndet till PP:s kärnfrågor som får mig att vända mig emot det här förslaget.

Jerker Montelius skrev

Jag ser inte att det här kan kopplas till partiets värdegrund på något sätt. Läs Henrik Brändens sammanställning om hur man breddar.

Daniel Sonne Lehnberg skrev

Att avstå från att ta ställning i frågan är befogat om det inte finns tillräckligt med information att använda sig av, enligt mig.
Att representera folket innebär ju att representera hela skaran, som många med åsikt i frågan ingår i.

Personligen ser jag gärna att frågan diskuteras med fler antaganden än de som presenteras i media. (Rovdjur eller tamboskap, t.ex)

Jag vet inte hur mycket det skulle kosta att rusta upp boskapsägarnas stängsel, men går det att göra vid motorvägen så borde det rent tekniskt gå att göra runt inhägnader också. Detta alternativ borde ge både boskapsägare och rovdjur det de behöver?

torbjörn sjöqvist skrev

Vargen är ett av världens vanligaste rovdjur.Sveriges självförsörjningsgrad har minskat från 110%1980 till ca 50% nu (avser animalier , bla lamm). Svensk natur har sedan istiden påverkats av människan.Det unika med den skandinaviska halvön är skogsbetet och kulturlandskapet.Vargen har ingen plats där,men gott om plats i resten av det norra barrskogsbälltet ,som är ca50-100 ggr större än Sverige .

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>