Stoppa bluffakturorna

Fru justitia2

Sverige har på senare åren drabbats av bluffakturor. Varje bedrägeri är relativt litet, på kanske 5000 kr, men sammanlagt så skickas det ut många fakturor så 10 000 falska fakturor så blir sammanlagda bedrägeribeloppet 50 miljoner kr.  Idag tittar man bara på varje fall för sig så en bedrägeri på 5000 kr räknas som inte som grovt trots att totalen egentligen borde göra att brottet räknas som grovt.

Ofta lurar man en vikarierande ekonomiansvarig att teckna kontrakt eller betala en räkning med en blufffaktura. Inte sällan använder man inkasso från t.ex. en känd mc-klubb för att få pengarna om företaget vägrar betala.

Jag yrkar Piratpartiet skall anta som sin politik

att systematiska fakturaskojerier skall räknas som grovt bedrägeri i brottsbalken

att inför skydd i avtalslagen mot fakturaskojeri

att fakturaskojare stoppas att utnyttja inkasso mot lurade företagare

att öka tillsynen av inkassobolag så det inte får sköts av fel personer (t.ex. ökänd mc-klubb)

Anders S Lindbäck
Anders bloggar på Kunskapssamhället

Kommentarer

Niklas Starow skrev

Det behövs skydd för företagare i avtalsbalken, tror moderaterna har en arbetsgrupp på det dock. Kolla med dom hur de lagt upp sitt.

Fakturaskojare och blufföretag är ofta nära knutna till varandra, det skydd man har som företagare och privatperson är att alltid bestrida. Vilket man gör genom att skriva ”bestrides på grund av ej ingånget avtal” på originalfakturan, ta en kopia och skicka originalet rekommenderat tillbaka.
Tyvärr är det en utnötningsmetod hos dessa bluffmakare att skicka nya räkningar och hota med inkasso och kronofogde, ibland på en gång utan en påminnelse.

Så jag föreslår ett tillägg till punkten om skydd mot inkasso. Att om en räkning bevisligen är bestriden så bör åklagare, vid grova och upprepade fall, räkna detta som övergrepp i rättssak.

Anders NYman, Knyt.se skrev

Nedanstående är det bästa jag hittills skrivit om bluffakturor, bedrägerimetoder och hur man kan ta upp striden mot fakturaskojarna. Datumet till trots är texten författad i höstas, på uppdrag av Småföretagarna:
http://www.smaforetagarna.eu/2011/08/08/varning-for-bluffakturor/

Som replik till det du skriver: Avtalslagens 3:e kapitel skyddar redan mot bedrägeri när avtal ingås. Domstolarna har dessutom glädjande nog börjat tillämpa lagen på rätt sätt. Dock finns det mycket att göra på det området, inte minst vad gäller information till drabbade företagare om deras rättigheter.

Vad gäller inkasso så finns det dels så kallad egeninkasso, som inte kräver tillstånd från Finansinspektionen. Det är när en företagare stämplar ”inkasso” på sin påminnelse. Sedan finns det externa inkassobolag som tar uppdrag från olika uppdragsgivare. Dessa kräver tillstånd. Båda varianterna måste dock följa inkassolagen.

Jag tror inte att skärpt tillsyn eller lagändringar spelar någon större roll. Ett inkassokrav ger ingen betalningsanmärkning, och det enda man behöver göra som utsatt är att bestrida det. Återigen, utbildning och information till företagare är vad som behövs!

Idag tas ett steg i den riktningen:
http://www.polisen.se/Aktuellt/Pressmeddelanden/Rikspolisstyrelsen/Presstraff-om-bedrageribekampning/

Själv fortsätter jag min bevakning av frågan på Knyt.se:
http://knyt.se/blog/tag/bluffakturor/

/Anders Nyman, frilansjournalist och sajtägare

Anders S Lindbäck skrev

Varför skall företagare avkrävas utbildning och spendera tid på att hantera blufffakturor i stället för att jobba i sin verksamhet ?

Tid är pengar. Skall alla företagare utbilda sig och även då spendera tid på att vägra betala blufffaktorer ? Företagarna förlorar pengar på att ägna sig åt uppgifter som inte skapar mervärde för sitt företag. Bluffakturor kan kosta samhället miljarder bara i missade skatter från förlorad arbetstid.

Förövarna behöver stoppas.

Johan mlg Karlsson skrev

> att fakturaskojare stoppas att utnyttja inkasso mot lurade företagare

Det finns redan. Så länge mottagaren av en faktura har bestridit den (skickat tillbaka den med ordet BESTRIDES skrivit på fakturan eller liknande) så får man inte skicka något till inkasso. Om inkassobolaget ändå tar upp det så får man bara bestrida där också.
Och ifall bluffakturaavsändaren ändå tar det till KFM så är det bara att visa kopior på bestridandena (man har cirka en vecka på sig att yttra sig) så lägger KFM ner ärendet också.
Då är enda medlet som bluffakturaavsändaren har kvar att stämma mottagaren i tingsrätten. Och om det mot all förmodan skulle hända så har man ett ganska solidt case.

> att öka tillsynen av inkassobolag så det inte får sköts av fel personer (t.ex. ökänd mc-klubb)

Det är att vara ute och trampa på väldigt farlig mark. Idag får vem som helst sköta inkasso (Piratshoppen har tex flera gånger agerat inkassobolag mot kunder som försökt blåsa oss.) och jag skulle se det som ganska beklagligt ifall vi förde en poltik som innebar att vi medborgare får färre rättigheter att göra saker och vi dessutom inför fler kontroller.

Anders S Lindbäck skrev

Ja, det går att bestrida bluff fakturor – men vill man när hells angels knackar på dörren ?

http://vlt.se/nyheter/omvarlden/1.1540570-malmomord-kopplas-till-blufforetag

De företag som ägnar sig åt detta är inte laglydiga utan använder lagen, kronofogden och domstolar för att tvinga småföretagare att betala.

Det är många som betalar till denna organiserade liga helt i onödan. Det är tyvärr ofta ekonomiskt korrekt att agera på det sättet – kostnaden för att bestrida kan bli högre än vad fakturan är på.

För oavsett om man har rätt eller inte – det bryr sig inte den organiserade brottsligheten om – de vill bara åt pengarna.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>