Medgivande vid kameraövervakning

0 övervaknkamera 500 1073926_86795926

Idag så luckras det upp mer och mer på vem som får ha övervakningskameror. Det finns på massor av platser idag som kameraövervakas, mataffärer, skolor och tågstationer. Piratpartiet har aldrig gillat övervakning, men det finns inget direkt ställningstagande om just kamerorna idag. Jag förslår att man ska kräva att man ska ha ett skriftligt medgivande (avtal) för att få spela in med övervakningskameror.

Med det här förslaget så blir allmän övervakning opraktiskt, eftersom man då måste kräva att alla kunder som går in i deras butiker måste skriva på ett avtal, däremot förbjuder det inte att sköta sina affärer på det sättet bara opraktiskt. Så vill man kan man fortsätta med övervakningskameror får man, men då får man anpassa sig efter de nya spelreglerna. Anledningen till att jag skriver skriftliga avtal är att det ska inte räcka med att man sätter upp en skylt på affären som säger att det kan förkomma kameraövervakning och genom att gå in godkänner du det. Syftet med förslaget är att minska antalet övervakningskameror.

Genom att kräva godkännanden och inte förbjuda så kan du även behålla det på känsliga platser t.ex. på militärbaser och liknade, genom att ett sådan avtal ingår i anställningen. Självklart så får man göra undantag för personer som tar sig in på platsen otillåtet t.ex. genom inbrott, det känns ganska självklart men skriver med det så att ingen ska hacka upp sig över det i kommentarerna.

Kollar man ur de som blir filmades perspektiv, så har detta flera fördelar mot dagens system. För det första så vet du nu att du kommer bli övervakad i och med att du får ett avtal. Dessutom ger det mer makt till vanliga person att påverka dessa saker då de kan välja att vägra skriva på dessa avtal och gör kamerorna omöjliga på platser det ej behövs.

Kort och gott är förslaget till för att minska den allmänna kameraövervakningen.

Simon Lindgren
simonlindgren.se

Jonathan Ström
jonathan.strom@piratpartiet.se

Kommentarer

Per "wertigon" Ekström skrev

Om ett sådant förslag skulle bli verklighet tror jag att man snabbt fixar en smartphone-app som låter dig ”signera” med hjälp av en QR-kod. Detta blir då ännu sämre då du lämnar efter dig ett elektroniskt spår där du enkelt kan se vilka butiker du besöker i en galleria ex. – information som dessutom är enkel att indexera. Övervakningskameror är ett nödvändigt ont, men så länge inga oegentligheter har begåtts så kommer normalt dessa inte tittas igenom, och tittas de igenom så blir det väldigt svårt att se detaljerat vad du köper etc…

Jag är skeptisk till förslaget.

Ano Nym skrev

Förslaget är utmärkt, så länge det krävs att avtalet skrivs på papper, sparas lika länge som filmen och sedan förstörs, och att ett avtal per vistelse i den övervakade lokalen gäller – någon måste stå i entrén och försäkra sig om att alla som vill gå in får ett avtal att skriva på.

I avtalet bör information om övervakningens natur finnas. Hur länge filmen sparas, om system för ansiktsigenkänning eller beteendeigenkänning finns, om kamerorna skickar filmen över internet och om den då är krypterad, om den automatiskt samkörs med något annat, etc.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>