Lagen om användarinformation (LAI 2016:150)

Efter att ha deltagit på Almedalsveckan i år är det uppenbart för mig att de frågor som var aktuella inför valet 2006 är långt från aktuella till valåret 2014, det här hänt en hel del sedan piratpartiet bildades. Trotts detta är PP:s frågor om upphovsrätt, integritet och patent hetare än någonsin, fast i nya former och frågeställningar som inte fanns tidigare.

Det viktigaste när det kommer till breddning tror jag är att hitta dessa frågeställningar och våga kräva de ganska drastiska förslag som verkligen behövs för att lösa dessa problem, och dessutom så radikalt att andra partier inte kan säga ”det vill vi också”. Ett signum för PP är att våga kräva saker även om politiker står på rad och säger att är fullständigt omöjligt att genomföra, och sedan stå på sig och kräva det tills det blir gjort.

Så sent som i torsdags sa vår IT-minister ”det kan hända att upphovsrätten behöver reformeras, det är i så fall något som vi får titta på” under en debatt här i Almedalen. Det här om något är ett tecken på att PP:s politik ligger långt före och får genomslag. Men man måste också kräva nya saker för att fortsätta driva genom förändring.

Den största och viktigaste frågan just nu tror jag rör rättigheterna till sin egen data. Om jag skriver saker på sociala media så måste jag få ha rätten att kontrollera denna informationen. Informationspolitik har visat sig gå åt olika riktningar, det finns viss information som bör vara offentlig och inte får hållas hemlig, på samma vis finns det information som måste vara hemlig och inte ska vara offentlig, exempelvis känsliga personuppgifter som myndigheter hanterar om oss. På samma sätt som det finns information som inte bör vara ägd och upplåst finns det också information som bör ägas.

Jag skulle inte säga att jag i skrivandets stund har den exakt korrekta lösningen på alla dessa problem, men jag kan pressentera lite idéer.

Om jag skickar information till någon via e-post kommer förstås frågan: Vem mer har rätt att läsa den informationen?. Denna fråga finns redan upptagen i principprogrammet.

Men om jag skriver samma information till andra via Facebook kommer det helt plötslig ytterligare en frågeställning, nu handlar det också om vem som äger den informationen som jag just skickade! Vem har rätt att förstöra informationen och vem har rätt att sälja den vidare till andra, osv.

Rent logiskt är det information som jag själv har skrivit och borde ha upphovsrätten till, och således själv få förstöra eller sälja vidare, fast den rätten har jag just avtalat bort med Facebook. Nu kan man hävda saker som att man får skylla sig själv om man skriver avtal med Facebook och Google, fast man har faktiskt inget val. Man kan inte välja att inte avtala bort dessa rättigheter och ändå använda Facebook och Googles tjänster.

Nu är det så att det finns olika typer av lagar i Sverige, vissa kan avtalas bort medan andra inte kan det. Jag kan exempelvis inte avtala bort att det ska vara förbjudet att misshandla mig på öppen gata, ett sådant avtal är olagligt och trots att någon påstår sig ha ett sådant avtal begår man ett brott om man misshandlar mig.

Upphovsrätten är däremot en sådan rätt som går att förhandla bort i avtal. Skriver jag ett avtal om att man får använda mina privata meddelanden och sälja till andra trotts att jag senare vägrar, så gäller avtalet.

Antagligen behövs det en ny lag, användarinformationslagen, som handlar om information som jag själv skriver över sociala nättjänster och där det slås fast att oavsett hur mycket Google vill ska de inte kunna få rätten att bestämma hur som helst med den informationen. Exempelvis bör lagen slå fast att de bara får lagra information som jag själv också har tillgång till, och jag bör kunna begära att få informationen de lagrar raderad när jag vill.

Etablerade politiker kommer sannolikt påstå att detta är ett internationellt problem och det är inget vi kan göra något åt här i Sverige (har vi hört den förr kanske?). Dessutom tror jag att ett förslag i EU kommer åka på hårt motstånd av exempelvis Googles lobby, så det finns sannolikt en hel del för PP att göra här.

Så nu är frågan: Vill vi leva i ett samhälle där allt vi skriver på sociala medier kan ägas och kontrolleras av stora företag? Nej!!! Och vilket parti ska man rösta på då?

Mattias Lennartsson

Kommentarer

SF skrev

Jag skulle nog inte vara så glad över att våra politiker säger sig vilja ”reformera” upphovsrätten, det är bara vanligt politikerspråk för att minska rättssäkerheten, utvidga övervakningen och förlänga skyddstiderna.

När det gäller socialamedier så är det enkelt, du behöver inte rösta alls, det går alldeles utmärkt att välja sociala medier som inte kontrolleras av de stora bolagen och som har vettiga avtal, Avtalsfriheten är ganska viktig så den bör man nog inte inkräkta för mycket på bara för att vissa människor är korkade nog att använda facebook. (Ja, jag tycker faktiskt att facebookanvändare är korkade och får skylla sig själva, det finns gott om andra tjänster man kan använda sig av istället)

SF skrev

Jag skulle nog inte vara så glad över att våra politiker säger sig vilja ”reformera” upphovsrätten, det är bara vanligt politikerspråk för att minska rättssäkerheten, utvidga övervakningen och förlänga skyddstiderna.

När det gäller socialamedier så är det enkelt, du behöver inte rösta alls, det går alldeles utmärkt att välja sociala medier som inte kontrolleras av de stora bolagen och som har vettiga avtal, Avtalsfriheten är ganska viktig så den bör man nog inte inkräkta för mycket på bara för att vissa människor är korkade nog att använda facebook. (Ja, jag tycker faktiskt att facebookanvändare är korkade och får skylla sig själva, det finns gott om andra tjänster man kan använda sig av istället)

Nicholas Miles skrev

Precis som SF tycker jag man bara kan låta bli att använda Facebook och G+ om man inte gillar deras avtalsvillkor. Låt marknaden ta hand om det här problemet.

Nicholas Miles skrev

Precis som SF tycker jag man bara kan låta bli att använda Facebook och G+ om man inte gillar deras avtalsvillkor. Låt marknaden ta hand om det här problemet.

infallvinkel (Torbjörn Wester) skrev

Helt rimliga krav för en konsumentlagstiftning som bygger på ovanstående principer är att företag endast får lagra information om medborgarna som de själva också har tillgång till, och att medborgare bör kunna begära att få informationen raderad när de vill.

Konsumenttjänstlagen och konsumentköplagen är redan idag tvingande, och innebär begränsningar i avtalsrätten. Den gäller i förhållandet mellan företag och privatpersoner, i syfte att skydda den svagare parten. Ett väl avvägt konsumentskydd tycker jag vore en bra politik för pp, och då får vi gärna utöka konsumentskyddet till den nya tidens frågor.

Ett förbud för företag att sälja vidare information tror jag dock är att gå för långt, så länge som det sker med konsumentens medgivande (dvs. enligt avtal). Vissa konsumenter efterfrågar (konstigt nog) det mervärde som företag kan skapa genom att dela information med varandra.

infallvinkel (Torbjörn Wester) skrev

Helt rimliga krav för en konsumentlagstiftning som bygger på ovanstående principer är att företag endast får lagra information om medborgarna som de själva också har tillgång till, och att medborgare bör kunna begära att få informationen raderad när de vill.

Konsumenttjänstlagen och konsumentköplagen är redan idag tvingande, och innebär begränsningar i avtalsrätten. Den gäller i förhållandet mellan företag och privatpersoner, i syfte att skydda den svagare parten. Ett väl avvägt konsumentskydd tycker jag vore en bra politik för pp, och då får vi gärna utöka konsumentskyddet till den nya tidens frågor.

Ett förbud för företag att sälja vidare information tror jag dock är att gå för långt, så länge som det sker med konsumentens medgivande (dvs. enligt avtal). Vissa konsumenter efterfrågar (konstigt nog) det mervärde som företag kan skapa genom att dela information med varandra.

Anders S Lindbäck skrev

Det finns lagstiftning som heter PUL. Det är då denna som skulle behöva förändras på något sätt. Jag är inte säker på att de förslag som anges är sådana som inte stöds av PUL.

T.ex. rätten att få ut alla data ett företag lagrar om dig finns.

Anders S Lindbäck skrev

Det finns lagstiftning som heter PUL. Det är då denna som skulle behöva förändras på något sätt. Jag är inte säker på att de förslag som anges är sådana som inte stöds av PUL.

T.ex. rätten att få ut alla data ett företag lagrar om dig finns.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>