Låt inte arvtagare snoka i den dödes banktransaktioner

320px-Swedish_coins_80_percent_silver

Idag är det inte reglerat med lag i vilken utsträckning ägare till dödsbo/arvtagare får ta del av den avlidnes banktransaktioner och inte heller hur lång tid tillbaka. Bankerna har inte lyckats ena sig om en gemensam praxis.

Jag vill att pp inte ska tillåta arvtagare att kränka en persons integritet efter han avlidit genom att begära ut banktransaktioner. Sådana uppgifter ska bara kunna tas fram av utredande myndighet i de fall man misstänker ett brott.

Anders Brodin
PP Linköping

Kommentarer

Pontus Wång skrev

Oftast så misstänker man inte brott när man går igenom en avlidens tillgångar innan man hittar ”skumma” transaktioner. Det är inget som myndigheterna gör åt de sörjande så jag föreslår att su ska hitta en lösning på den problematiken innan man tar bort möjligheten att gå igenom någons tillgångar och transaktioner. Problemet blir extra tydligt om man kikar på hur ofta så kallade ”goda män” har stulit pengar eller hur ofta den avlidnes bank har lurat in den avlidne i högriskprojekt.

Anders S Lindbäck skrev

Det ingår i dödsboförvaltarens uppgifter att gå igenom ett dödsbos ekonomi och fördela pengarna till de anhöriga. I detta ingår även att hantera dödsboets ekonomi tills tillgångarna är skiftade till arvingarna.

Hur man skall göra det utan tillgång till betalningarna är för mig en mycket stor gåta. Den gåtan är större än sfinxens.

christoffer skrev

Vill tillägga att ofta är det genom bankutdragen som man kan reda ut vilka olika ekonomiska åtaganden den avlidha har haft så dessa kan avslutas. Att stoppa detta skulle leda till MASSVIS av problem.

Anders Brodin skrev

Normalt tillåter banken att man kan gå tillbaka en månad för att kunna sköta dödsbos ekonomi. En del banker tillåter att man går tillbaka ända upp till ett år. Vissa tillåter om man tjatar att gå tillbaka flera år. Bankerna har en gemensam referensgrupp som försökt bli ense i flera år utan att lyckas.
När man lever har man rätt att fritt disponera sina pengar. Man ska ha rätt att göra det utan att dödsboägare ska kunna snoka i det. Jag skulle inte själv vilja att någon gör det efter min bortgång och jag har sett fall där jag vet att den avlidne råkat ut för problemet. Den avlidne hade dessutom uttryckt under sin levnad att ingen skulle göra så.

Carl Johan Rehbinder skrev

Allvarligt talat – är du död så är du död. Då har du ingen integritet kvar att skydda. Om du vill dölja något ur ditt förflutna, så att ingen ska få se det, så får du ordna det under din livstid.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>