Nu ska vi få breddningen i mål!

golf 585716_green_and_sea

Breddningsbloggen somnade in en smula under höstmötet, och det är inte att undra på. Mängder av de förslag som diskuterats här under våren och sommaren hade omvandlats till förslag till medlemsmötet, som diskuterades och röstades om. Så nu är partiets politik betydligt bredare än den var i somras. Se bara på listan över sakpolitiska ställningstaganden vi nu står bakom. (Ladda ner här)

I många områden är politiken nu så utmejslad, att styrelsen börjat arbetet med att ta fram sakpolitiska program, som ska vara lite läsarvänliga än listan med ställningstaganden. Redan i slutet av november antog styrelsen det första av dessa program, om bibliotekspolitik. (Ladda ner här!)

Men minst lika viktigt är det att vi alla kavlar upp ärmarna och börjar diskutera hur vår politik ska se ut i de områden i listan över ställningstaganden, där det fortfarande gapar stora hål: Miljöpolitik. Utrikespolitik. Ekonomisk politik. Och socialförsäkringar.

Henrik Brändén,
Styrelsens sekreterare
Bloggar politik på Henrik B och biologi på Henrik Bränden, molekylärbiolog.

Kommentarer

Ano Nym skrev

Jag vill gärna ha svar från er i partiet på det här inlägget.

Det mesta i det här programmet är mycket bra, men jag tycker att en del saker behöver betänkas.

I framtiden kommer till exempel rätten att fotografera och rätten till anonymitet och personlig integritet att kollidera kraftigt.

Google Glass och liknande apparater kommer att kunna användas att fotografera eller filma, och lägga upp det på internet automatiskt. Det tillsammans med ansiktsigenkänning och GPS eller landmärkesigenkänning avskaffar ju anonymiteten i samhället totalt.

Man kan lösa det genom att stifta en lag som säger att man inte får publicera bilder på någon som inte gett sitt samtycke, men det är ju inte heller bra eftersom det förhindrar journalister (och privata ”journalister”) att avslöja missförhållanden m.m.

Så hur ska man göra?

Kontinuerligt närvarande poliskår är inte heller bra, för det är ju också en sorts övervakning att polisen ska stå och lyssna och titta på allt som sägs och görs. Jag antar att det inte var det ni menade i P27-Y14, men det är vad jag tolkar det som när jag läser det.

B26-Y03: Minutdebitering är inte bra överhuvudtaget. Vindkraft kan inte användas effektivt utan att ha enorma energilagringsmöjligheter, vilket vi för tillfället inte har.

Det enda minutdebitering kommer att leda till är att elen kostar 10 öre ena minuten för att kosta 10 kronor den andra. Det går inte att använda elen när tillgången är som störst då – ett tvätt- eller diskprogram tar ju ändå minst en timme. Det enda det kanske skulle kunna användas till är värmare, som kan utrustas med en prisavläsare som justerar effekten efter priset.

Att ha för mycket vindkraft gör också att elnätet riskerar att bli instabilt, med fler strömavbrott som följd.

Rökning där folk motvilligt måste trängas bör förbjudas, ja, men där ska det också stanna. Om man vill ta det informerade beslutet förstöra lungorna genom att röka, så ska man få göra det.

Det kan tyckas självklart att alla ska ha rätt till vård etc, även om man är papperslös, och i grunden håller jag med, men det kommer att dra till sig stora mängder brottslingar. Jag vet inte hur man ska lösa det.

Sedan vill jag också slå ett slag för personlig service. Måste allting ske genom IT bara för att det kan? Kan man inte ha bankkontor, postkontor m.m. utan de ockerpriser som det nu kostar att utnyttja dem? Det är inte alla äldre som vill lära sig IT-systemen, och det är inte snällt att tvinga dem. Det finns också människor som inte litar på systemen, eller – som i många fall – av integritetsskäl inte vill t.ex. handla på internet.

Det senare ska ju visserligen avhjälpas genom att göra tjänsterna mer integritetsvänliga, men är det fel att ha fysiska butiker och kontor också, där man kan få personlig service?

Sedan tycker jag att ni borde ta in en punkt som legat på förslag, men tydligen inte kommit med: Motverka planerat åldrande (planned obsolescence).

Och ett eget förslag: Engagera er i ”friheten att meka” d.v.s. att man inte ska få förhindra konsumenter att reparera och/eller modifiera köpta produkter, vare sig avsiktligt genom tekniska åtgärder, eller genom rättsliga eller avtalsmässiga åtgärder.

Viktualiebrodern skrev

”Och ett eget förslag: Engagera er i ”friheten att meka” d.v.s. att man inte ska få förhindra konsumenter att reparera och/eller modifiera köpta produkter, vare sig avsiktligt genom tekniska åtgärder, eller genom rättsliga eller avtalsmässiga åtgärder.”

Jag hade tänkt snickra ihop ett motionsförslag om detta till vårmötet. Noterar att du nämnt det. Skrev väldigt kort en post om detta (men det skall bli en betydligt utförligare som grund för en motion)

http://viktualiebrodern.wordpress.com/2012/11/06/ratten-att-reparera/

Fick en väldigt bra kommentar där av Steelneck. Men tar hemskt gärna emot fler.

Jag håller med om att fysisk redundans är viktig.

Sen är förstås allmän välfärd inte förenligt med öppna gränser. Man måste avväga både välfärden och öppenheten.

Viktualiebrodern skrev

Om det Henrik skrev är jag som vanligt tveksam till ett programarbete uppifrån och ner, dvs efterlysa åsikter inom (av andra) definierade områden. Programarbete sker bäst bottom-up, dvs att organiskt pussla ihop fattade (i dubbel bemärkelse!) ställningstaganden till områden i efterhand och efterhand.

Anders S Lindbäck skrev

”Det enda minutdebitering kommer att leda till är att elen kostar 10 öre ena minuten för att kosta 10 kronor den andra. Det går inte att använda elen när tillgången är som störst då – ett tvätt- eller diskprogram tar ju ändå minst en timme. Det enda det kanske skulle kunna användas till är värmare, som kan utrustas med en prisavläsare som justerar effekten efter priset.”

Du har fel – genom minutdebitering så slipper vi priser på 10kr genom att när man når sådana priser så kommer många stänga ner sina industrier. Så snarare än att stjälpa så hjälper minutdebitering till att sänka elpriser när det är som högst och det är bra för alla svenskar.

Henrik Brändén skrev

Viktualiebroder, är det inte så att vi arbetar lite på bägge sätten samtidigt? I stort sett allt styrelsen pusslade ihop till sina propositioner i höstas var sådant som hittats genom att vi tittat och valt bland det som dykt upp ”nerifrån” i diskussionerna. Sedan kompletterades det med ytterligare en massa förlag i motioner ”nerifrån” på höstmötet. Nu ser jag några ”hål” där det inte fattats, utan fattas ställningstaganden. Och frågar om det finns någon som funderat över hur de skulle kunna täppas till.

adrian skrev

Jag finner tyvärr ingenting om basinkomst. Vad är PP´s slutsats i ämnet.
Basinkomst eller medborgarlön är ju en stor del i de tyska piraternas framgångar och ligger i linje med PP´s politik.

Vi kommer gärna på besök och pratar basinkomst/medborgarlön om ni är intresserade!
mvh Adrian Engström, Basinkomst Malmö

Ano Nym skrev

@Anders S Lindbäck

Men snälla någon, minutdebiteringen kommer ju inte att gälla företag! Företagen har ju redan idag halva priset på el mot vad privatpersoner har, så inte kan man tvinga på dem minutdebitering! Det kommer lobbyisterna att se till.

Varför ska elkunderna göra jobbet? Bygg möjligheter att lagra elkraften, eller använd gröna energikällor som det går att lita på, t.ex. vattenkraft. Om man sedan utvecklar kärnkraften så kan den inte bara producera energi, utan även ta hand om kärnbränsle-”avfall” som ju innehåller mycket mer energi än vad man har tagit ut ur det. Då blir man också av med problemet att slutförvara detsamma.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>