Avskaffa praktikplatserna

Idag så är faktiskt slavhandel tillåtet, det har namnet praktik. Visst det är inte lika grymma förhållanden som under romartiden eller kolonitiden i Amerika. Men faktum är att folk fortfarande jobbar gratis. Det har massor med nackdelar med praktik som inte alltid kommer fram. T.ex. så skaffar sig vissa arbetsgivare gratisarbetare istället för att anställa en betald person. Detta konkurrerar ut jobben som skulle kunnat gått till någon istället för de som behöver dem. Det orsakar dessutom en inflation på de arbetslösa eftersom någon som gjort X antal gratis jobb får förtur så tvingar det fram att nästa person i ledet också ska arbeta gratis innan den kan får ett jobb. Det vi gjort nu är att kastat bort X antal jobb utan att det blivit bättre för någon (utom arbetsgivaren).

Ungdomsarbetslösheten är väldigt stor idag, allt fler unga får svårare att skaffa sig jobb, flytta hemifrån och bli ekonomiskt stabila. Det är normalt idag att folk är 25 år gammal och att de varken har jobb eller bostad. Detta skapar inte stabilitet utan mer osäkerhet, så därför är vårt förslag att sådana praktikplatser upphör. Om arbetsgivarna vill ha arbetare är det bäst att de anställer en person, istället för att utnyttja gratis arbetare.

Att ta upp denna fråga skulle kunna ta stämpeln från Piratpartiet att vi vill att allt ska vara gratis och att vi faktiskt tar tag i en de vanligast frågor som kommer upp under valen, jobben.

Ung pirat Västerås
Simon Lindgren, finns på sin blogg
Jonathan Ström
Marie-Janette Eriksson

Kommentarer

Sebastian skrev

Praktik är inte slaveri och är jävligt bra för oss som inte kommit in i en viss bransch än. Jag har praktik via min utbildning som är en yrkeshögskoleutbildning och det är just praktikperioderna jag lär sig mest under. Jag får kontakter inom den branschen jag vill jobba i, jag får visa vad jag går för och kan till och med få anställning om jag är tillräckligt bra. Att förbjuda praktik vore helt vansinnigt! Borde snarare vara förbjudet att kräva ”minst 3års erfarenhet” inom varenda jävla yrkesroll.

Sebastian skrev

Praktik är inte slaveri och är jävligt bra för oss som inte kommit in i en viss bransch än. Jag har praktik via min utbildning som är en yrkeshögskoleutbildning och det är just praktikperioderna jag lär sig mest under. Jag får kontakter inom den branschen jag vill jobba i, jag får visa vad jag går för och kan till och med få anställning om jag är tillräckligt bra. Att förbjuda praktik vore helt vansinnigt! Borde snarare vara förbjudet att kräva ”minst 3års erfarenhet” inom varenda jävla yrkesroll.

Klas skrev

1: Hur relaterar det till piratideologi?
2: Praktik leder i många fall till jobb, även om det inte leder till jobb leder till meriter vilket i sin tur leder till jobb.
3: Jag är däremot helt för att företag som uppenbart utnyttjar praktikanter inte borde få ta emot dem, där är arbetsförnedringen RIKTIGT kassa på att kolla upp.

Charlees skrev

Naturligtviss finns det en del ohederliga arbetsgivare som utnyttjar praktikanter, givet är att det borde vara lättare att komma åt dessa utnyttjare.
Dock, praktikplatser ger jobb. Det är en inkörsport där arbetsgivaren får känna att han inte spelar på en säck som kanske innehåller en gris. Klarar du av att arbeta 1,2 el 3 månader och då lära dig jobbet plus att det blir ett känn på hur du som person passar bland övriga på arbetsplatsen; eller är du en våldsamt grinig gris som ingen vill arbeta med?

Om du praktiserar på lägsta nivå/försörjningsstöd kan det vara lite kämpigt att praktisera heltid och du borde uppmuntrats med att faktiskt få lite mer pengar då energi nog att orka arbeta en månad kommer från mataffären där nästan inget är gratis.

Niklas skrev

Vet inte ifall jag instämmer. Praktik är inte slaveri. Dels för att du har fortfarande rätt att inte gå till praktik platsen, tvivlar på att de var möjligt när pyramiderna byggdes.
Det andra är att praktik platsen är det enda tillfälle man har att komma in på en arbetsplats där praktiska egenskaper är avgörande.
Bara för att jag vet hur man teoretiskt slår in en spik gör inte det mig till en speciellt händig snickare.

Men jag hade ändå hellre valt möjligheten att visa upp mina egenskaper för en möjlig arbetsgivare snarare än att sitta hemma på aktivitetsbidrag och spela WoW.

Praktik platser borde stanna, och borde vara en större del av utbildningar, både gymnasie och högskole.

Bob skrev

Vad jag vet så förekommer endast praktik i samband med utbildning och då under korta perioder. Är det verkligen ett problem?
Annat är det med de obetalda lärlingsplatserna i ex USA som kan fortgå på obestämd tid – om det jag sett på TV är sant :p

André skrev

Tror ni missförstått artikelskrivaren. Praktik är givetvis bra för individen men att man inte får betalt för arbetet man utför kanske är lite konstigt egentligen. Praktik är ju gratis arbetskraft och eftersom det är så vanligt så anses det vara ok. Jag vet inte vad jag tycker men jag tror inte artikelförfattaren menar att praktik ska tas bort, snarare att lön isåfall bör utbetalas så att arbetsgivaren inte kan utnyttja situationen.

Daniel skrev

jag tycker det borde vara någon form av praktiksystem, men väldigt förändrat från idag.
om en arbetsgivare vill ha en ny anställd så tar han in en praktikant i max 30 dagar (en månad) undertiden som han utvärderar praktikanten. sedan efter 30 dagar så får både praktikanten och arbetsgivaren välja om det var rätt person eller rätt jobb. väljer arbetsgivaren att inte anställa personen så betalar han/hon full lön för den arbetade tiden, om han anställer personen i fråga så i minst 6 månader så behöver han/hon inte betala för den redan arbetade månaden. om den arbetssökande inte tycker att jobbet var rätt så slutar han/hon efter månaden är slut och får full lön.
det tycker jag skulle funka för att förhindra att ett företag tar in praktikan efter praktikant.

David skrev

Det är sysselsättnings platser(aka AF’s slavplatser) du menar inte praktik platser dom är bra!

Anders Viljosson skrev

Hej.
Ert förslag känns väldigt rött. Man kan ju se på saken på olika sätt. Det är ju inte säkert att företaget vågar ta in en helt oprövad ungdom utan referenser. Man kanske avvaktar tills man hittar någon annan istället.

De ungdomar som får chansen att prova på arbetslivet kanske får en fast anställning eller en referens som ger dem ett annat jobb. Alternativet kanske skulle vara att de inte lyckas ta sig in på arbetsmarknaden och fastnar i bidragsberoende.

Apone skrev

Den som inte har något annat val kan alltid söka sig till Försvaret, där filosofien går ut på att vara kolonialpolis i fattiga länder.

Win-win: staten får cannonfodder och arbetslösa får både pengar och äventyr! (ibland kan man få kroppen bortsprängd, men då tar F-kassans byråkrati över, kika gärna på ”Morgonsurs” underbart tragiska exempel).

Simon skrev

Det är uppenbart att författaren menar arbetsförmedlingens praktikplatser, t.ex. de i jobbgarantin för unga. Jag har aldrig träffat någon som fått ett jobb vare sig på ett företag de ahft praktik på eller på grund av den ”erfarenheten” man får av dessa ”praktikplatser”.

Mvh
Simon

Magnus skrev

Att af’s praktikplatser är dåliga anser jag vara fel. På mitt företag har vi just nu en praktikant som mycket troligt kommer få ett jobb sen av oss. Vi hade dock aldrig haft möjligheten att testa honom utan praktikplatser.

Så inget fel på praktikplatser, felet är arbetsgivare som utnyttjar systemet. Och att säga att han inte får betalt är även det fel. De får sin ersättning från försäkringskassan etc, ja inte är det mycket men skulle han inte fått ha praktik hade han fått gå till Soc istället.

Stefan H skrev

Det kanske borde drivas genom ett avskaffande av Arbetsförmedlingen istället.

Seriöst, vad är de till för? De skapar ju inte andra jobb än de som ingår i internt för de som är anställda hos AF liksom.

När det finns lediga jobb på arbetsmarknaden så tillsätts de nog även utan AF…

Stefan Grönberg skrev

Hej. Alla som kommenterat och tycker praktikplatser är bra borde testa att hamna under AF/Soc-slaveriet,
Du ersätter en heltidsanställd på en arbetsplats i 3-6 månader medans du får socialbidrag(som nu har något annat ”fint namn”), Du ligger på cirka 22kr/timma med AFs påtvingade slaveri på diverse praktikplatser som ALDRIG leder till jobb, företagen har satt detta i system och tar in mella 1 och 10 praktikanter i 1-6 månader, helt gratis.

De praktik man har t.ex. i gymnasiet är egentligen bara tänkt för att man ska ”få känn” på den arbetstyp man pluggar till, inte att de ska leda till jobb, de är ok att de är gratis, för det handlar oftast om så kort tid för att ”känna på” arbetet i t.ex. en butik, på ett lager, osv.

Charlees skrev

AF/Soc ”slaveriet” på eg återvinningscentraler inträffar när du själv i myndighetens ögon inte gjort nog för skaffa egen sysselsättning alt gått utanför en längre tid.

1. Du har alla möjligheter under din ’slav’ period att skaffa en praktik på ett bättre mer intressant ställe, du är inte bunden i 3 månader till att vara afs/soc slav någonstans dom bestämt, gå och skaffa en praktikplats någonstans du tror du skulle vilja arbeta om du är missnöjd med din sysselsättning.

2. Det är för att motverka social isolering och för att motverka ’slackern’ som spenderar sin arbetslösa/soc tid med att sitta på café eller spela datorspel långt in på morgonen; vilket är en omställning för kroppen och hjärnan, isoleringen. Det är alldeles för lätt hänt att en individ börjar äta sina egna tankar eller bli fångad av en karismatisk relgiös ledare eller konspirationsteorier i längre stunder av arbetslöshet.

Så ja, dom försöker vara jävliga där det verkar behövas en rejäl spark för att få ut folk i samhället och häva isolering/glidar beetende.

Stefan skrev

Dummaste inlägget hittils, pratik är underbart! jag praktiserar själv och har varit på företag som ”utnyttjade” mig, men jag hade inga problem att gå där ifrån och skaffa en ny praktikplats.

Du skaffar dig erfarenhet och kontakter inom ditt yrke.

Stefan skrev

Dummaste inlägget hittils, pratik är underbart! jag praktiserar själv och har varit på företag som ”utnyttjade” mig, men jag hade inga problem att gå där ifrån och skaffa en ny praktikplats.

Du skaffar dig erfarenhet och kontakter inom ditt yrke.

Pierre Eriksson skrev

För det första är jag glad att partiet breddar sin horisont. Jag vill gärna se Piratpartiet som ett liberalt parti med åsikter om annat än dess kärnfrågor,även om dessa ska förbi det centrala.

För det andra så skiljer det sig på praktik och praktik, hur den är tänkt och genomförs. Vad jag tycker kan räknas som slavhandel är Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas, det som i dagligt tal kallas för Fas-3. Där dugliga människor som blivit utförsökrade får göra regulära jobb de kunde gjort som anställda till ersättningsnivå på existensminimum medans den som mottager den utförsäkrade får 5ooo kr / månad av staten. Det är vad jag tycker att staten förser näringslivet med gratis arbetskraft som ersätts med slavlöner.

Det är förnärvarande drygt 30.000 människor i Fas-3 vilket gör ”statens slavuthyrnings företag” till en av de största arbetsgivarna i landet, större än storbolag som Volvo.

För övrigt anser jag även att sjukförsäkringen behöver humaniseras. Ingen blir friskare eller bättre rehabiliterad bara för man piskas tillbaka till arbete, snarare tvärtom.

Johan skrev

Praktik systemet bygger på en bra ide och det är inte praktik som är problemet. Jag har själv haft praktik via AF 2 ggr och bägge gångerna har det lett till jobb.

Problemet är den totala avsaknaden av kontroll och inställningen hos AFs handläggare att man är glad över att ha ”minskat statistiken”.

Så istället för att snacka förbud borde man snacka om hur man borde strukturera ett kontrollsystem som borgar för att praktiken är praktik och inte gratisarbete.

Simon Lindgren skrev

Det har regnat in kommentar på detta förslaget jag ska försöka svara på de flesta grejer folk påpekat.
@André Jo du har helt rätt problem vi har med praktik är att det är gratis en annan lösning på problemet vore att kräva att arbetsgivare även ska betala lön vid praktik.
@Daniel Jag gillar din ide sen kan man kanske diskutera hur länge person måste vara anställd och hur längre praktiken varar. Ett problem med denna iden är hur man ska hantera det om person blir anställd och sen efter 3 månader avskedad (åtgår från din tidspann).
@Anders Viljosson Det bror på hur man ser på det jag skulle också kunna påstå att det är höger politik eftersom vi återställer system till ett där marknads ekonomi styr igen istället för plan ekonomi. Angående det andra påståendet så finns provanställning (med lön) som företag kan använda funkar det inte så avslutar man anställningen, svårare än så är det inte. Angående att ungdomar inte kan ta sig in på arbetsmarknaden existerar redan i hög grad och vi går även igenom i texten varför system inte funkar för unga.
@Simon Det stämmer bra jag hoppas ingen har missförstått oss och trott att vi syftat på praktikern i skolan.
@Magnus Kanske svårt att se från din sida som äger företag men detta är idag ett stort problem, att ditt företag inte utnyttjar detta är ju bra men nu gör inte alla så. Kolla lite längre upp så ser du vad jag skrev om provanställning.
@Stefan H Detta skulle då bli ett fristående förslag, Jag är inte helt i mot förslaget men låt mig komma med kompromissen istället man tar bort hela biten om att arbetsförmedling ska förmedla jobb (vilket de inte klara) och istället fungera som information för folk som inte vet hur arbetsmarknaden fungerar.
@Stefan Grönberg Tack för input detta är precis vad vi tänker på när vi la fram förslaget.
@Charlees nu är ju inte 1 grundproblem men fel med detta sätt att tänka är att du antar att folk kan få tag i en bättre plats. Angående resten så att anta att alla arbetslösa person är lata kan bara sluta i katastrof det är att som att anta att alla svarta personer är tjuvar.
@Johan Som redan tagits upp kan man ju lösa detta på andra sätt att ställa krav på att person som praktiserar måste få lön är ju en annan variant.

Tack för all input fortsätta gärna.

infallvinkel skrev

Det är förstås relevant med kritik mot arbetsgivare som utnyttjar praktikanter, och kanske sätter i system att ta in praktikant efter praktikant för vissa arbetsuppgifter.

Att avskaffa praktik känns dock som en lite för drastisk åtgärd. Vilken ”praktik” syftas det på? Skolelever som praktiserar? Praktikanter från yrkesutbildningar? Asylsökande som fått en praktikplats? Eller enbart arbetslösa svenskar som praktiserar på en arbetsplats i arbetsförmedlinens regi?

Dennis Nilsson skrev

Ni gröngölingar som skrivit detta förslag borde prova på att vara arbetsgivare ett tag.

Då skulle ni snabbt komma till nya insikter och inte alls ha formulerat er som ni nu gjort.

I ett hälsosamt samhälle så kommer det alltid finnas arbetslösa eftersom det alltid kommer att behövas en arbetskraftreserv att ta till vid konjekturtoppar.

Den modell vi har i Sverige, att samhället skall ta ansvar för arbetskraftreservens försörjning vid konjekturnedgångar är en av världens bästa, både för arbetstagare och arbetsgivare.

Sedan att AF, som skall förvalta arbetskraftreserven, inte fungerar som det skall, är en annan historia. Andra kommentatörer har avhandlat AF’s roll.

Somm ung och gröngöling så har man precis hoppat på livets tåg, och då får man vara beredd att pröva sig igenom olika yrken genom ex-vis lära sig det genom att vara läring.

Det vi borde göra är att uppmuntra företag att ta sig an flera läringar. Efter ett tag som läring, så lär man sig vad man är bra, har ett kontaktnät, och så småningom ett hyfsat arbete, man trivs med.

Ett modernt sätt att ordna en läringsplats, och så småningom ett jobb, åt sig själv, är att ex-vis kolla med sina Facebook-kontakter.

Tommy skrev

Tvärtom borde det vara mer praktik på många olika arbetsplatser. Det är det bästa sättet att avgöra vilket jobb som man kan trivas med.

Att ha praktiserat eller jobbat lite inom branchen borde egentligen vara ett antagningskrav till yrkeshögskolor, och dagens krav på ”högskolekompetens” som innefattar en massa totalt irrelevant kunskap för yrket borde avskaffas.

Per "wertigon" Ekström skrev

Jag anser också att praktik i allmänhet är bra – det är ett sätt att få in en fot på arbetsmarknaden, varken mer eller mindre. Fler lärlingsplatser är ett måste anser jag, inte minst då dagens skolor är väldigt dåliga på att förbereda sina elever för yrkeslivet.

Fas-3 är tyvärr ett misslyckande, hur du än vrider och vänder på steken. Och Arbetsförmedlingen är idag inte mycket bättre. Men det är där man behöver ange bättre regelverk och reformer, inte inom praktiken som helhet.

Sedan kan man diskutera hur många som behöver jobba i ett samhälle där överflöd är regel snarare än undantag. Det säger sig självt att när allt fler sysslor blir automatiserade så behövs det färre som arbetar och således blir det fler som går ”sysslolösa”. Alltså vet jag inte ens om vi om femtio år kommer ha samma behov av arbetskraft som idag…

Thomas Gunnarson skrev

I grunden är detta ett förslag som rycks ut ur en helhet, samhället.
Man borde koppla ihop detta med andra funderingar. I dagens samhälle skall varje människa står för sina egna kostnader. Det är ett nyliberalt tänkande. Margeret Thatchers ande lyser över all svensk politik idag.
Fast här i PP rycker åsikterna åt olika håll….
Om man resonerar ur ett nyliberalt perspektiv så skall givetvis ingen ha mer ersättning än efter prestation och vad man avtalat om…
Det innebär ju att den som inget kan och inget kan prestera ingen ersättning skall ha om man inget annat avtalat om…
Nu kan man lätt se här bland breddningsförslagen att varje kommentator här enbart utgår från sin egen situation och därmed inte ser problemet ur ett samlat perspektiv.
Vilket kanske inte är så underligt i vår tid….

Problemet med praktiken är ett psykologiskt och ideologiskt unikt svenskt resonemang. I övriga EU har man ingen skatt på folk som tjänar under existensminimum. Det innebär att praktikanter, trots sin oerfarenhet, kan få en viss inkomst, då arbetsgivaren knappast betalar några arbetsgivaravgifter (utom rena försäkringar) och praktikanten ingen skatt på sin ersättning. Därmed så finns det alltså en viss fungerande arbetsmarknad utan att praktikanten behöver känna sig utnyttjad. (Detta problem gäller alla som någon gång hamnat hos AF, oavsett ålder..)
Varför vi inte har samma inställning som i övriga EU beror på att de som har problemformuleringsföreträdet i detta land, anser att med en sådan skattebefrielse för befolkningen under existensminimum så arbetar inte folk utan bara sitter och kliar sig i naveln…
Egentligen skapar svenskarna ett slavsamhälle åt sig själva….
Ett nyliberalt slavsamhälle.

Thomas Gunnarson skrev

Per Ekström:
Du låter som den socialdemokratiske ministern på tidigt femtiotal (Ernst Wigfors ?) som trodde att samhället ganska snart skulle kunna gå ner till så där någon timmas arbete om dagen då all produktion snart skulle vara automatiserad.
Det blev inte så, trots extremt billig energi, oljan, utan tvärtom efter de goda åren på sena halvan av nittonhundratalet.
Vi är i själva verket på väg mot ett helt annat håll. Enligt min uppfattning…

Simon Lindgren skrev

@Dennis Nilsson Ditt inlägg är lite sammanhängade vad har både antalet arbetslösa och ersättning för arbetslösa med obeltald pratik att göra. Visst de rör arbetsmarknade men det är fortfarande en helt annan diskution.

Det är stor skillnad på att vara betald lärling och att arbeta gratis. Lärling delen fungerar bra i vissa brancher men i andra är det helt onödigt det är fortfarande utanför samtals ämnet. Om du ska komma med kritik kom med kritik om förslag inte om något helt annat. Vill du ge ett eget förslag är det ingen som stoppar dig, bara att kolla under jag vill bredda fliken.

Simon Lindgren skrev

Jag var lite snabb med förra svaret, var en del stavfel i den. Rättade det men det finns ingen redigeringsfunktion så gjorde en ny kommentar.

@Dennis Nilsson Ditt inlägg har lite sammanhängde med förslaget. Vad har både antalet arbetslösa och ersättning för arbetslösa med obetald praktik att göra. Visst de rör arbetsmarknad men det är fortfarande en helt annan diskussion.

Det är stor skillnad på att vara betald lärling och att arbeta gratis. Lärling delen fungerar bra i vissa branscher men i andra är det helt onödigt det är fortfarande utanför samtals ämnet. Om du ska komma med kritik kom med kritik om förslag inte om något helt annat. Vill du ge ett eget förslag är det ingen som stoppar dig, bara att kolla under jag vill bredda fliken.

Marie-Janette Eriksson skrev

Personligen har jag haft närstående som tyvärr har blivit utnyttjade av företag som har anställt dem som praktikanter. Jag håller med om att praktik ger erfarenhet och att det i sig självt är bra. Men det är inte bra då företag enbart tar in praktikanter utan att ge någon som helst anställning. Detta är fel och är i sig ett samhällsproblem. Det behövs mer kontroll för företag som anställer praktikanter.

Martin skrev

Jag fick jobb som diskare utan praktik, sedan blev jag av med jobbet (efter ca 1 år) för att AF hade utlänningar som behövde praktik! (AF sa inte till att sparka mig, och de andra diskarna, men restaurangen nappade på möjligheten att få gratis arbetskraft, då AF stod för omkostnaderna.)

Praktik i utbildningen är en sak, det är i många fall bra. Men företag som sätter i system att ta emot praktikanter borde få betala samma arbetsgivaravgifter (och hel eller del av lönen) som praktikanten skulle haft som anställd! Då försvinner vinsten/vitsen med att systematiskt ta emot praktikanter, då praktikanter förmodligen inte arbetar lika effektivt som en som varit anställd en längre tid.

Och, om inga gör praktik gratis (mer än de som går en utbildning) tvingas företagen att (prov)anställa folk istället, vilket leder till fler jobb (och färre praktikanter som tar jobben)!

Peter Johansson skrev

Måste hålla med i de ovanstående inlägg att praktik i samband med sin utbildning är något bra och positivt.

Däremot håller jag helt med att praktik utanför skola/utbildning är helt verkningslöst.

Specificerar man detta förslag lite mer att gälla arbetsförmedlingen fas 1-3, fkassa också vidare är något jag stödjer fullt ut.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>