Flipperspelande ska inte vara belagt med specialregler

Jag är flipperspelare och är bekymrad över de regler för flipperspelstävlingar som finns i Sverige.

Här i Sverige är det Lotteriinspektionen som har hand om flipperspelsfrågor. Det innebär att man måste ha tillstånd från Lotteriinspektionen för att få arrangera tävlingar. Det innebär också att man inte får ha någon form av prispengar i tävlingarna.

I till exempel USA kan man arrangera tävlingar fritt och det är dessutom tillåtet att ha prispengar. Jag tycker det är konstigt att vi i Sverige har sådana här regler för just flipperspelande, men inte för andra sporter.

Jag tycker att Piratpartiet ska jobba för att ändra på detta.

Robert

Kommentarer

Anna Troberg skrev

Hej Robert!
Jag måste erkänna att jag faktiskt inte hade en aning om att det var så här, men det är faktiskt tämligen upprörande att vissa sporter behandlas styvmoderligt. Just flippergrejen känns som en gammal kvarleva från en tid när man trodde att flipperspelande skulle förleda ungdomen.

Fick en länk till en bloggpost på samma tema som Måns Jonasson skrivit: https://mansjonasson.se/2011/05/24/flipper-lagen-maste-bort/

Robert skrev

jo vill bara säga att lotterinspektionen har inte hand om det här idag det är en annan myndighet istället men det spelar ingen roll det är samma skit ändå att flipperspel sägs vara bluff spel Sverige det beror helt enklelt på hur duktig man e

Anna Troberg skrev

Hej Robert!
Jag måste erkänna att jag faktiskt inte hade en aning om att det var så här, men det är faktiskt tämligen upprörande att vissa sporter behandlas styvmoderligt. Just flippergrejen känns som en gammal kvarleva från en tid när man trodde att flipperspelande skulle förleda ungdomen.

Fick en länk till en bloggpost på samma tema som Måns Jonasson skrivit: https://mansjonasson.se/2011/05/24/flipper-lagen-maste-bort/

Daniel skrev

Nu håller jag på och läsa bloggpostningen. Galet…

Om det är nånting som vi definitivt borde kunna lägga upp på agendan, så vore det att skrota en stor bunt av förlegade lagar som inte fungerar idag. Visst, det ligger väl redan en motion om att avskaffa danstillståndet, men det finns ju garanterat fler galna förmyndarsaker.

Vad finns det för fler galna saker som vi har lagstiftat om?

Daniel skrev

Nu håller jag på och läsa bloggpostningen. Galet…

Om det är nånting som vi definitivt borde kunna lägga upp på agendan, så vore det att skrota en stor bunt av förlegade lagar som inte fungerar idag. Visst, det ligger väl redan en motion om att avskaffa danstillståndet, men det finns ju garanterat fler galna förmyndarsaker.

Vad finns det för fler galna saker som vi har lagstiftat om?

Anders S Lindbäck skrev

Skälet till det är att man anser att flipperspel är ett spel med slumpmoment och alla spel med slumpspel ligger under lotteri-inspektionen t.ex. roulette, poker och flipper.

Man kan då jämföra det med t.ex. bridge och fotboll där det inte anses vara slump som avgör vem som vinner. Att då t.ex. pokerturneringar enligt en hovrättsdom anses vara ett skicklighetsspel gör det hela till en intressant fråga att ta upp. Det finns många fler pokerspelare än flipperspelare i sverige.

Anders S Lindbäck skrev

Skälet till det är att man anser att flipperspel är ett spel med slumpmoment och alla spel med slumpspel ligger under lotteri-inspektionen t.ex. roulette, poker och flipper.

Man kan då jämföra det med t.ex. bridge och fotboll där det inte anses vara slump som avgör vem som vinner. Att då t.ex. pokerturneringar enligt en hovrättsdom anses vara ett skicklighetsspel gör det hela till en intressant fråga att ta upp. Det finns många fler pokerspelare än flipperspelare i sverige.

Henrik Brändén skrev

Att flipper skulle vara ett rent hasardspel är ju så dumt att man får slag! Är det ett myndighetsbeslut, en text i en förordning, en lagtext eller ett prejudikat det lutar sig mot?

Henrik Brändén skrev

Att flipper skulle vara ett rent hasardspel är ju så dumt att man får slag! Är det ett myndighetsbeslut, en text i en förordning, en lagtext eller ett prejudikat det lutar sig mot?

Anna Troberg skrev

Hej Anders!
Nu är det dock inte en fråga om antingen eller. Man kan försöka fixa det hela både för flipperspelare och pokerspelare. ;-)

Anna Troberg skrev

Hej Anders!
Nu är det dock inte en fråga om antingen eller. Man kan försöka fixa det hela både för flipperspelare och pokerspelare. ;-)

Henrik Brändén skrev

Det finns en principiell sida här som kan vara intressant att ta vara på, där man kanske kan kombinera denna fråga med andra (tänker bl a på Viktualiebroderns tankar om läktarkultur): Somliga kulturyttringar med låg status ringaktas och diskrimineras i samhället, utan någon objektiv urskiljning: Skapande på läktare eller på grafittimurar stämplas automatiskt som huliganism och skadegörelse, oaktat om de har lägre eller högre konstnärlig höjd än en installation på Moderna muséet. Flipper räknas automatiskt som ett föraktligt hasardspel, fastän det antagligen kräver ungefär lika mycket skicklighet i relation till tur som tennis på en använd grusplan!

Henrik Brändén skrev

Det finns en principiell sida här som kan vara intressant att ta vara på, där man kanske kan kombinera denna fråga med andra (tänker bl a på Viktualiebroderns tankar om läktarkultur): Somliga kulturyttringar med låg status ringaktas och diskrimineras i samhället, utan någon objektiv urskiljning: Skapande på läktare eller på grafittimurar stämplas automatiskt som huliganism och skadegörelse, oaktat om de har lägre eller högre konstnärlig höjd än en installation på Moderna muséet. Flipper räknas automatiskt som ett föraktligt hasardspel, fastän det antagligen kräver ungefär lika mycket skicklighet i relation till tur som tennis på en använd grusplan!

Robert skrev

det var någon här som ansåg sig att lotterinspektionen inser att det är slumpspel flipper och därför så ska man inte ha prispengar i det men jag märker själv att det också har med skicklighet o göra. en person som har hand om o skicka in resultat utav flippertävlingar sverige har sagt till mig att det är väldigt sällsynt att dom topp 10 spelarna har dålig dag så varför skulle man inte kunna ha prispengar i det då. vill bara säga till er att det finns ingen gräns på hur duktig man behöver vara för o ställa upp i det. bara i flipper vm. men ändå man kunde sponsorer i varje tävling om det nu var lagligt

Robert skrev

det var någon här som ansåg sig att lotterinspektionen inser att det är slumpspel flipper och därför så ska man inte ha prispengar i det men jag märker själv att det också har med skicklighet o göra. en person som har hand om o skicka in resultat utav flippertävlingar sverige har sagt till mig att det är väldigt sällsynt att dom topp 10 spelarna har dålig dag så varför skulle man inte kunna ha prispengar i det då. vill bara säga till er att det finns ingen gräns på hur duktig man behöver vara för o ställa upp i det. bara i flipper vm. men ändå man kunde sponsorer i varje tävling om det nu var lagligt

Martin Norbäck skrev

Det här är bara ett i raden av exempel på förmynderi som staten ”i all välmening” ägnar sig åt.

Piratpartiet borde ha som princip att verka mot den här sortens lagstiftning.

Martin Norbäck skrev

Det här är bara ett i raden av exempel på förmynderi som staten ”i all välmening” ägnar sig åt.

Piratpartiet borde ha som princip att verka mot den här sortens lagstiftning.

Nina skrev

Flipper är ju förhållandevis snävt, men desto fler LAN och datorspelsföreningar omfattas av den här lagen på samma grunder. Finns dock inga prejudikat om exakt vilka spel som omfattas, bara spekulationer. Tror att både Sverok och Dreamhack har nystat lite i det här och haft kontakter med olika politiker i Riksdagen, men inte drivit frågan särskilt hårt eftersom ingen verkar bry sig från myndigheternas sida heller.

Viktualiebrodern skrev

Jag håller med om detta, och framförallt Anders S. Lindbäcks påpekande om konsekvenserna av att HD ansåg att poker var ett skicklighetsspel, inte ett hasardspel.

Flipper är inte ett hasardspel. Flipperspel på restauranger osv kan jag förstå kräver tillstånd enligt lotterilagen (ägaren kommer alltid att tjäna på det), men som tävling är det en annan sak.

Is this a game of chance?
Not the way I play it…

Viktualiebrodern skrev

Jag håller med om detta, och framförallt Anders S. Lindbäcks påpekande om konsekvenserna av att HD ansåg att poker var ett skicklighetsspel, inte ett hasardspel.

Flipper är inte ett hasardspel. Flipperspel på restauranger osv kan jag förstå kräver tillstånd enligt lotterilagen (ägaren kommer alltid att tjäna på det), men som tävling är det en annan sak.

Is this a game of chance?
Not the way I play it…

Anders Troberg skrev

De som tror att flipper är slumpmässigt har aldrig sett en skicklig spelare spela. En skicklig spelare släpper inte kontrollen över kulan, utan gör varje skott med ett bestämt mål, och med en plan för var kulan ska komma tillbaka.

Om de däremot hävdar att tex fotboll inte innehåller slump, hur förklarar de då att om samma två lag möts flera gånger i rad så kommer man inte att få samma resultat? Och om det inte innehåller slump, hur kan det då komma sig att det är så svårt att få 13 rätt på tipset?

Nej, behandla alla former av spel lika, det är det enda vettiga.

E-mannen skrev

Som jag har för mig så är lagen egentligen att även Starcraft och CounterStrike är förbjudna att tävla om pengar. Dock finns det ett problem att tillämpa lagen då det rör sig om nätverksspel.

Det sticker onekligen i ögonen på en flipperspelare när Aftonbladet kan ha artiklar om Starcraftspelande med vinster på 150.000 kr
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article14706037.ab

Samtidigt som flipperspelstävlingar UTAN PRISPENGAR får de här beskeden:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=4520291
http://alingsastidning.se/sokresultat_visa.asp?id=8362

Givetvis borde både E-sport och flipperspels-tävlingar vara tillåtna att annordna, åtminstone utan vinster.

På samma sätt är det konstigt att ingen förutom SvenskaSpel får annordna pokerturneringar, ens UTAN VINSTER!!:
http://www.lotteriinspektionen.se/sv/Fragor–Svar/Poker/
”Får vem som helst arrangera en pokerturnering?

Nej, den som arrangerar pokerturneringar för allmänheten begår ett brott mot lotterilagen, oavsett om syftet är att tjäna pengar eller inte.”

Så känner ni någon som annordnar en liten Pokerturnering på jobbet, utan vinster eller kanske (huvva!) med ett diplom som pris, så är det lagbrott.

Ja, det finns rätt mycket röta att reda ut i den här spelsoppan. Piratpartiet skulle kunna ha en del av det i sin politik skulle jag nog tro.

E-mannen skrev

Som jag har för mig så är lagen egentligen att även Starcraft och CounterStrike är förbjudna att tävla om pengar. Dock finns det ett problem att tillämpa lagen då det rör sig om nätverksspel.

Det sticker onekligen i ögonen på en flipperspelare när Aftonbladet kan ha artiklar om Starcraftspelande med vinster på 150.000 kr
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article14706037.ab

Samtidigt som flipperspelstävlingar UTAN PRISPENGAR får de här beskeden:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=4520291
http://alingsastidning.se/sokresultat_visa.asp?id=8362

Givetvis borde både E-sport och flipperspels-tävlingar vara tillåtna att annordna, åtminstone utan vinster.

På samma sätt är det konstigt att ingen förutom SvenskaSpel får annordna pokerturneringar, ens UTAN VINSTER!!:
http://www.lotteriinspektionen.se/sv/Fragor–Svar/Poker/
”Får vem som helst arrangera en pokerturnering?

Nej, den som arrangerar pokerturneringar för allmänheten begår ett brott mot lotterilagen, oavsett om syftet är att tjäna pengar eller inte.”

Så känner ni någon som annordnar en liten Pokerturnering på jobbet, utan vinster eller kanske (huvva!) med ett diplom som pris, så är det lagbrott.

Ja, det finns rätt mycket röta att reda ut i den här spelsoppan. Piratpartiet skulle kunna ha en del av det i sin politik skulle jag nog tro.

Niklas Johannesson skrev

Med risk för att låta oliberal.

Jag tycker det här är en dålig idé. När det gäller spel och turneringar (oavsett om det är tur och/eller skicklighetsspel) anser jag att en myndighet ska kunna ställa upp regler och kräva tillstånd för detta. Lotteriinspektionen finns ändå till för att övervaka just detta, och för att se över utvecklingen av lotteri och spel.

För att kunna sköta detta på ett korrekt sätt förutsätts att de har den fulla översyn som dessa tillstånd ger upphov till. Jag tycker inte att den typen av övervakning går i stäv med PPs politik i övrigt, så länge den sköts på ett korrekt sätt som vi medborgare självklart ska ha insyn i.

Calandrella skrev

Jag, som när jag först läste inlägget ansåg frågan vara av tämligen trivial och föga piratpartistisk natur, håller helt med om att lagen bör avskaffas. Lagtexten finns i sin helhet på http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Lag-1982636-om-anordnande-a_sfs-1982-636/ för den som är intresserad; jag skummade själv lagtexten och såvitt jag kan bedöma skulle föga nytta gå förlorad om statens resurser kunde läggas på något annat än behandling av sådana här tillstånd…

@Niklas Johannesson: Jag kan absolut hålla med dig om att staten bör reglera vissa former av spel och dobbel. Men flipperspel verkar inte särskilt farligt. Folk kan nog få sjukliga beroenden av vilka spel, sporter eller tävlingar som helst och här tror jag nog att överträning som del av t.ex. anorexia kan vara betydligt farligare än flipperberoende – men det innebär ju inte att staten reglerar fotboll eller ishockey.

Vad gäller de ekonomiska problemen som kan uppstå hos spelare: visst, det är ett problem. Men där är nog poker ett minst lika stort problem. Och den reglering som finns idag upptäcker väl knappast om någon enskild person spelar för mycket? Nej, lagen verkar effektlös, bortsett från att den minska möjligheten för väldigt engagerade människor att hänge sig åt sin passion. Bort med den, säger jag!

Det har f.ö. Karl Sigfrid, moderat riksdagsledamot, motionerat om också – och där tar han upp att den verkar kunna gälla även LAN och liknande: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Avskaffande-av-lagen-om-automa_GX02Kr300/?text=true

Vad gäller frågans piratpartistiska koppling handlar den dels om etablerade politikers rädsla för/oförmåga att hantera ny teknik, dels om människors möjlighet att idka deltagarkultur och dels om frihet, kort och gott. Så nog har den allt piratpolitisk grund! :-)

E-mannen skrev

Kulturutskottet ”tog tag i” (hmm) dessa frågor så sent som i April 2012.

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201112/KrU5/

Dock fick alla motioner avslag med motiveringen att Lotteriinspektionens pågående översyn som ska vara klar senast September 2012. (Därav ”tog tag i” inom citationstecken).

Även vissa delar av oppositionen har vid förfrågning visat intresse för att rätta till frågan. Med ”vissa delar” menar jag bara att jag ej fick något svar från alla.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>